Wist je dat......wetenswaardigheden.

Op deze pagina zal ik een aantal wetenswaardigheden opschrijven, die me tijdens het stamboomonderzoek zijn opgevallen.

Om te beginnen over het beroep van de Steetskampen. Vanouds is dat tuinman.
De eerste Steetskamp met het beroep tuinman die ik vond was Willem, geboren in Hummelo en Keppel in 1804. Zijn zoon Johannes Hendrikkus (1852) was tuinman. Diens zoon Peter (1882) was tuinman, evenals zijn broer Willem(1889). De zonen van Willem: Co, Gien en Peep waren tuinman en Jan had een bloemenzaak.
Daarna houdt het op. Bij mijn weten is niemand van de volgende generatie Steetskampen tuinman, of iets wat daarop lijkt, geworden.
Maar een generatie verder is het toch weer raak. Op de reünie van 2 april 2011 vertelde Peter Steetskamp (zoon van Peep) mij dat zijn zoon Jan-Peter HBO Business and Agriculture studeerde. Zit het kennelijk toch in de genen.

Hoewel ik niet uit de tak van de tuinmannen kom (mijn grootvader Aart was het beroep ontrouw) denk ik toch dat ik het in mijn genen heb. Al door mijn opleiding (Hogere Landbouw School), maar ook als ik zie met hoeveel plezier ik in mijn grote tuin in Frankrijk werk.

De oudste Steetskamp, die ik tot nog toe gevonden heb, Johannes Fredrik (±1765-1836), was organist. Dat valt mij op, omdat mijn vader (Gerrit) ook organist was, weliswaar niet van beroep, maar toch... Het talent had hij kennelijk van zijn betovergrootvader.

Op deze site heb ik een pagina gemaakt over Willem Steetskamp, geboren in 1804, met het indrukwekkende verhaal over zijn leven. Ook de pagina over Willem, geboren in 1889, is zeker een bezoek waard. Als je die pagina's wilt bekijken moet je op de naam in de linker kolom klikken.

Het Naaldenveld heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de familie Steetskamp. Vooral wat recreatie betreft. Maar ook in verhalen over de oorlog wordt het Naaldenveld genoemd. De zoons van Willem verstopten zich in het Naaldenveld toen er in december 1944 een razzia was. Helaas verdwaalde Bob in het Naaldenveld op zoek naar zijn broers en werd opgepakt. Met alle gevolgen van dien.
Na de reünie van 2 april 2011 kwam er van de organisatoren een mail met een foto van een picknick in het Naaldenveld. Dit deed mij denken aan oude foto's die ik heb van de familie in het Naaldenveld. Klik hier voor die foto's.