Persoonlijke pagina van Willem Steetskamp.

Willem Steetskamp (1804-1869).

Van deze Willem Steetskamp bestaan bij mijn weten geen foto's. Bestudering van zijn leven levert wel een indrukwekkend verhaal op.
Hij was 3 keer getrouwd. Hij kreeg bij alle 3 vrouwen 2 kinderen. Van deze 6 kinderen werden er maar 3 volwassen.

Zijn eerste vrouw, Elisabetha Jaspers, overleed op 24 februari 1847 op 53-jarige leeftijd, na een huwelijk van ruim 19 jaar.
Ruim 5 maanden later hertrouwde hij met Gerritjen Lammers. Dat was op 6 augustus 1847 in Dinxperlo. Zij overleed bijna 11 jaar later op 13 mei 1858 op 41-jarige leeftijd.
Ruim 2 maanden later, op 29 juli 1858, hertrouwde hij met zijn derde vrouw, Johanna Nijland. Hij was bijna 11 jaar met haar getrouwd tot 17 juni 1869, de datum dat hijzelf overleed. Zijn jongste zoon (Bernard) was toen 6 jaar.
De vraag rijst natuurlijk: "Waarom hertrouwde hij steeds al enkele maanden nadat hij weduwnaar werd?" Een huwelijk uit liefde kan het bijna niet zijn geweest. Het antwoord op de vraag is waarschijnlijk, dat Willem beide keren achterbleef met kinderen die verzorging nodig hadden.
De eerste keer viel dat nog wel mee. De beide kinderen waren bij het overlijden van hun moeder 15 en 11 jaar. Maar de dochter van 11 zou 4 jaar later overlijden, dus misschien was zij toen al ziekelijk en had extra zorg nodig.
De kinderen uit zijn twee de huwelijk waren veel jonger toen hun moeder overleed, 6 en 0 jaar oud. Dus wellicht overleed Gerritjen Lammers in het kraambed van haar jongste dochter. Deze dochter werd slechts 8 maanden oud, dus had wellicht extra zorg nodig.
Willem was tuinman. Een vetpot zal dat in die tijd niet geweest zijn, dus geld voor een huishoudster was er niet. Er zat dus niet veel anders voor hem op, dan snel weer te trouwen.
Het bovenstaande is een redenering die nergens op is gestoeld, maar het meest waarschijnlijke scenario wat ik kan bedenken. Ik houd mij graag aanbevolen voor een betere redenering.